BTSO İle Bursa, Medikal Malzemelerin Üretimi İçin Seferber Oldu

01 Nisan 2020 Çarşamba, 18:52
BTSO Başkanı İbrahim Burkay

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) liderliğinde ve Bursa Valiliği koordinasyonunda başta BEBKA, Uludağ Üniversitesi, Bursa Teknik Üniversitesi, akademisyenler, teknoloji transfer ofisleri ve mükemmeliyet merkezlerinin bulunduğu Proje İcra Kurulu, özellikle hammaddelerinde ciddi artış gerçekleşen ve tedarik sıkıntısı yaşanan maske, koruyucu kıyafetler ve dezenfektan ile solunum cihazı gibi medikal ürünlerin üretimi için çalışmalara başladı. Koronavirüsün teşhis ve tedavisinde kullanılan ürünler BTSO tarafından hayata geçirilen BUTEKOM, MESYEB, Model Fabrika ve BUTGEM’de geliştirilip test edildikten sonra seri üretimi gerçekleştirilecek.

Koronavirüs salgını nedeniyle özellikle hastanelerin ve vatandaşların ihtiyaç duyduğu ürünlere alternatif ve hızlı yöntemlerle çözüm üretmek amacıyla BTSO öncülüğünde Bursa Valiliği koordinasyonunda hayat geçirilen kurul ilk toplantısını telekonferans yöntemiyle gerçekleştirdi. Toplantıya BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Vali Yardımcısı Abidin Ünsal, Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir, İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Halim Ömer Kaşıkcı, ULUTEK Teknopark Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Karagöz, BTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cüneyt Şener, BTSO Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Gülmez, BTSO Sağlık Konseyi Başkanı Erol Kılıç, BTSO Kimya Konseyi Başkanı İlker Duran ve üniversitelerden akademisyenler katıldı.

BTSO’ nun hayata geçirdiği BUTEKOM, BUTGEM, MESYEB ve Model Fabrika’nın Genel Müdürlerinin de yer aldığı toplantıda hızlı bir artış gösteren koronavirüs salgını nedeniyle her geçen gün ihtiyacı artacak olan medikal malzemelerin üretimi konusunda önemli bir adım atıldı.

HER TÜRLÜ SENARYOYA HAZIRLIKLI OLMALIYIZ

Koronavirüs salgınının tüm dünyayı olumsuz etkilediğini söyleyen BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, “Amerika ve birçok Avrupa ülkesine kıyasla şu an iyi durumdayız. Ancak her türlü senaryoya da hazırlıklı olmalıyız. Bu anlamda proje icra kurulumuzun zamanında gerçekleştirdiği bu çalışmaların çok önemli olduğunu düşünüyorum” dedi. BTSO olarak ilk etapta ürettikleri 10.000 adet cerrahi siperliği İl Sağlık Müdürlüğü’ne teslim edeceklerini söyleyen İbrahim Burkay, “Bu ürünün seri bir şekilde üretilmesi amacıyla kalıpları hazırlandı. Şu anda BUTEKOM’da günlük 7.000 siperlik üretebilecek bir altyapımız hazır hale geldi. 112 Acil Servis personelimizin faydalanması amacıyla talep edilen çamaşır makinelerini 112 Acil Servis istasyonlarına kurulmak üzere ilgililere teslim ettik. Koronavirüs tanısında kullanılan 1.500 adet ekstraksiyon kiti Odamız tarafından temin edilerek İl Sağlık Müdürlüğümüze teslim edildi. Ayrıca sokağa çıkma yasağı bulunan 65 yaş üzeri vatandaşlarımıza dağıtılmak üzere 10.000 adet erzak paketinin dağıtımına da başladık. Kamu, üniversiteler ve sanayimizin işbirliğiyle kısa sürede çok daha fazlasını gerçekleştirecek bir aşamaya geleceğiz” diye konuştu.

BTSO’NUN YATIRIMLARI KORONAVİRÜSE KARŞI ÜS OLUYOR

Bursa’nın farklı sektörlerde önemli bir üretim gücüne sahip olduğunu ifade eden Başkan Burkay, “Ancak medikal malzemelerin üretiminde yeterli bir konumda değiliz. Kamu, üniversitelerimiz ve sanayimiz güç birliği içerisinde öncelikli olarak belirlediğimiz ürünleri bir an önce geliştirerek seri üretime geçebiliriz. Bu ürünleri üretecek firmalarımızı kabiliyetlerine göre tespit ederek sürece dahil edeceğiz. Bu anlamda  hayata geçirdiğimiz BUTEKOM, MESYEB, Model Fabrika ve BUTGEM’i gerek altyapısı gerekse de tecrübesiyle ürün geliştirme, test ve seri üretim süreçlerinde bir üs haline getireceğiz” diye konuştu.

YENİ HAMMADELER FİYAT ARTIŞININ ÖNÜNE GEÇİLECEK

Özellikle maske, cerrahi önlükler, hastanelerde kullanılacak anti bakteriyel yatak çarşafları ve dezenfektanlar gibi medikal ürünlerin hammaddelerinde çok ciddi fiyat artışlarının meydana geldiğini belirten Başkan Burkay,  bu ürünleri alternatif hammaddeler ve üretim yöntemleriyle üretme konusunda çalışmalarını hızlandırdıklarını dile getirdi. Bu süreçte iç piyasada hastanelerin ve halkın ihtiyaç duyduğu ürünleri sağlıklı bir fiyat politikasıyla karşılamanın en önemli hedefleri arasında olduğunun altını çizen Başkan Burkay, “Bursa tekstil sektöründe çok güçlü bir üretim tecrübesine sahip. Özellikle Ar-Ge süreci bitmiş ve Ürün haline dönüşmüş anti bakteriyel ve anti viral özellikteki bu kumaşlar ile bu süreçte virüsün yayılma hızını kesecek ürünleri teknik tekstil ürünler ile hayata geçirmek öncelikli hedefimiz. Bu konuda nonwoven kumaşlar ile birlikte antiviral özelliğe sahip polycotton ürünlerin teknik özelliklerini arttırarak bu ihtiyaçları karşılamak için BUTEKOM’da çalışmalarımıza başladık” dedi.

BUTEKOM’un Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından düzenlenen yarışmada “Ar-Ge ve İnovasyon/Üniversite Sanayi İşbirliği” kategorisinde ödüle layık görüldüğünü hatırlatan Başkan Burkay, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ödül verilen BUTEKOM’un tüm imkanlarını seferber ettikleri söyledi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Wordpress Haber Teması Tasarım ve Programlama: Seçkin Talanöz