Bursa Yüksek İhtisas Hastanesi’nde organ bağışı standı kuruldu
Her yıl 3-9 Kasım tarihlerin arasında “Organ ve Doku Bağışı Haftası” kutlanıyor. Bursa İl Sağlık Müdürlüğü tarafından organ bağışına dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak için hafta boyunca çeşitli etkinlikler gerçekleştirilecek.
Etkinlikler kapsamında Bursa Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde kurulan stantta organ bağışı haftasına start verildi.
Türkiye organ nakli faaliyetleri için yeterli donanıma, deneyimli nakil ekiplerine ve nakil merkezlerine sahiptir. Aşılması gereken en önemli sorun kadavra bağış oranındaki yetersizlik.
Unutmamak gerekir ki, her bağış yeni bir hayattır. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, organ naklinin caiz olduğunu bildirmiş ve organ bağışını, insanın insana yapabileceği en büyük yardım olarak tanımlıyor.
Organ bağışı nedir? Bir kişinin hayatta iken kendi isteği ile, tıbben yaşamı sona erdikten (beyin ölümü gerçekleştikten) sonra doku ve organlarının, başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesi ve bunu iki şahit huzurunda belgelemeli.
Ülkemizde organ bağışları Sağlık Bakanlığı kontrolü ve denetiminde yapılıyor.
"Türkiye Organ ve Doku Nakli Bilgi Sistemi" vasıtasıyla organ dağıtımı en adaletli ve şeffaf biçimde yürütülüyor.
Ülkemizde organ olarak, böbrek, deri, karaciğer, kalp, akciğer, pankreas ve incebağırsak nakilleri; doku olarak kemik, kemik iliği, kornea ve kalp kapağı nakilleri uygulanıyor.
Organ bağışı yapmak isteyen vatandaşlar, il sağlık müdürlükleri, hastaneler, organ nakli yapan merkezler, aile hekimliklerine başvurabilir, detaylı bilgi alabilir.
Organ bağışı yapmak isteyen kişiler, belirtilen yerlere başvuru yaparak iki tanık huzurunda bir belge imzalayarak organ bağışı kartına sahip olurlar. Organ bağışı kartını alan kişinin, bağış kartını her zaman üzerinde taşıması gerekmektedir.
18 Yaş ve üzeri akli dengesi yerinde olan herkes organ bağışı yapabilir ve organ bağışı kartı sahibi olabilir.