Balabanbey’de Fetih coşkusu
Bursa’nın fethinin 690. yıldönümü, Osmanlı’nın beylikten devlete geçişinin anahtarı olan Yıldırım’da coşkuyla kutlandı. Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali Yeni Yıldırım’ı inşa ederken temel referanslarının Osmanlı Medeniyeti olacağını vurguladı.
Balabanbey Kalesi’nde Yıldırım Belediyesi Mehteran Takımı konseriyle başlayan törene Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali’nin yanı sıra Büyükşehir Belediye Başkanvekili Abdulkadir Karlık, 22. dönem AK Parti Bursa Milletvekili Faruk Anbarcıoğlu, Yıldırım Kaymakamı Mehmet Aydın, AK Parti Yıldırım İlçe Başkanı Hüdayi Yazıcı, Yıldırım İlçe Milli Eğitim Müdürü Sabahattin Dülger, Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yusuf Ziya Karaaslan, Yıldırım Kent Konseyi Başkanı Ertuğrul Sünel, Yıldırımlı muhtarlar, muharip gaziler ve çok sayıda Yıldırımlı katıldı.
CİHAN İMPARATORLUĞU’NA GİDEN YOL
Cihan imparatorluğunun kapılarını aralayan fethin 690. yıldönümünü coşkuyla kutladıklarını ifade eden Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, “Bugün Osman Gazi’nin Bursa’yı fethetmek için ömrünü vakfettiği ve Bursa’nın anahtarı olan Balabanbey Kalesi’ndeyiz. Bu kale, kadim medeniyetimizin üç kıtaya yayılan cihan imparatorluğunun ilk eserlerindendir. Şehrin doğusundaki Balabanbey ve batısındaki Aktimur kaleleri sayesinde Bursa yıllar boyunca kuşatma altında tutularak çevre ile tüm irtibatı kesildi. Böylece Biznas’ın Anadolu’daki son büyük şehri Bursa kan dökülmeden ecdadımız tarafından fethedildi. İşte bu kutlu fethin ilk adımı Balabanbey Kalesi’dir” dedi.
‘İLHAM KAYNAĞIMIZ OSMAN GAZİ, EMİR SULTAN, YILDIRIM BAYEZİD HAN’
Osmanlı İmparatorluğu’nun, devrinin diğer büyük güçlerinin aksine hiç bir zaman emperyalizm politikası izlemediğini de hatırlatan Başkan Edebali, “Tam aksine 700 yıl boyunca gittiği her yere adalet ve hoşgörü götürerek, huzuru sağladı. Öyle ki Osmanlı yönetiminde asırlar boyunca süren huzur, ecdadımızın çekildiği bölgelerde yerini kanlı mücadelelere bırakmıştır. Ortadoğu’da Balkanlar’da atalarımızın oluşturduğu huzur ortamı aradan geçen yüz yıla rağmen hala tesis edilememiştir. Bu bölgelerdeki toplumlar hala Osmanlı’nın adaletini ve hoş görüsünü hayırla yad ediyorlar. İşte bu medeniyet çınarının tohumları burada toprakla buluştu, bu topraklarda yeşerdi. Bizim medeniyetimizin onlardan farkı ise merhamet, adalet, hikmet ve hakikat duygularıdır. İşte bizim ilham kaynağımız, referansımız, Osman Gazi, Şeyh Edebali, Orhan Gazi, Musa Baba, Emir Sultan Hazretleri’nin yoğurduğu kadim medeniyetimiz” diye konuştu.
‘BU ŞEHİR BİZE EMANET’
Geçmişin bıraktığı tarihi izlerden ders alarak geleceğin Yıldırım’ını inşa ettiklerini de dile getiren Başkan Edebali, “Ecdadımızın azminden, cesaretinden feyz alarak geçmişimize sarılarak geleceği inşa etmek de bizlerin görevidir. Şehrimizin yeniden inşasında en büyük ilhamımızı şehrimize adını veren, Ulu Cami’yi, Osmanlı’nın ilk hastanesini, Anadolu Hisarı’nı yapan, şehirciliğin temellerini atan Yıldırım Bayezid Han’dan alıyoruz” şeklinde konuştu. Yaşam kalitesini artıracak vizyon projelerle Yıldırım’a altın çağını yaşatacaklarını vurgulayan Başkan Edebali, “Meydanlarla, kültür merkezleriyle, spor alanlarıyla, tematik parklarla, sosyal, kültürel ve çevreci belediyecilik anlayışıyla insanlarımıza dokunmaya devam edeceğiz. Bizler bu şehri kadim medeniyetimizin gelecek nesillere teslim edilmek üzere emanet olarak görüyoruz. Şehrimizde meftun bulunan sultanlarımızı, evliyalarımızı, ariflerimizi, alimlerimizi ve şehitlerimizi rahmetle ve şükranla anıyor, Bursa’mızın fethinin 690. yıldönümünü kutluyorum” ifadelerini kullandı.
Yıldırım’da düzenlenen Bursa’nın fethinin 690. yıldönümü kutlama töreni, Uludağ Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yusuf Ziya Karaaslan’ın Bursa’nın fethi ve tarihi hakkında verdiği bilgiler ve 1326 Osmanlı Kılıç Kalkan Folklor Derneği’nin gösterileri ile son buldu.
Bir cevap yazın