İstanbul’da başlayıp Türkiye’ye yayılan evde sağlık hizmetleri
“Evde Sağlık” hizmetleri, Ankara’da imzalanan protokolle Türkiye geneline yaygınlaştırılıyor
İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan, Sağlık Bakanlığı’nın da pilot illerde uyguladığı “Evde Sağlık” hizmetleri, Ankara’da imzalanan protokolle Türkiye geneline yaygınlaştırılıyor.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ve Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı Kadir Topbaş, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu’nda düzenlenen törenle, “Evde Sağlık ve Sosyal Destek Hizmetlerinin İşbirliği İçerisinde Yürütülmesine Dair Protokol”e imza attı.
Sağlık Bakanı Müezzinoğlu törende yaptığı konuşmada, Evde Sağlık hizmetlerinin entegre edilmesi, verimliliğin artırılması ve ailenin tüm sorunlarına yaklaşabilmek için bu protokolün imzalandığını belirterek, “İnanıyorum ki bu protokol gerek bireye, gerekse aileye tüm yönleriyle sahip çıkan bir anlayışın gelişimine katkı sağlayacaktır” dedi.
Protokolün sağlıklı birey, sağlıklı aile, sağlıklı toplum yol haritalarına destek vereceğini ifade eden Bakan Müezzinoğlu, Aydın, Burdur, Çankırı, Edirne, Elazığ, Eskişehir, İstanbul, Iğdır ve Samsun’da pilot uygulaması devam eden hizmeti Türkiye geneline yaygınlaştırmayı hedeflediklerini söyledi. Müezzinoğlu, konuyla ilgili Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın ilgili kuruluşlarına, aile hekimlerine, valiliklere ve yerel yönetimlere yapılan başvuruların değerlendirileceğini de sözlerine ekledi.
Evde bakım hizmetinin tek başına bir sağlık hizmeti değil, bir sosyal hizmet olduğuna dikkati çeken Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı İslam da protokolle evde sağlık hizmetlerinin yanı sıra sosyal desteklerin ve sosyal hizmetlerin de bakanlıklar arası iş birliği ile sağlanacağını söyledi. İslam, “İş gücünden daha fazla faydalanmak, maddi kaynakları daha verimli harcamak ve daha çok vatandaşımıza ulaşmak bu protokolün temel amaçlarından biri olacak” dedi.
Törende konuşan Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ise, geçmişte kurumsal taassubun yaygın olduğunu, bugün ise bakanlıkların yerel yönetimlerin, sivil toplum kuruluşlarının hatta özel sektörlerin birlikte hareket edebildiği bir Türkiye’ye gelindiğini söyledi.
İmzalanan protokolün bu işbirliğinin bir sonucu olduğunu dile getiren Kadir Topbaş, yapılan işbirliği ile özellikle vatandaşın sağlığı, yaşamı ve geleceği hakkında müşterek çalışmalar yürütüleceğini kaydetti. Topbaş, “Halk sorunlarını yerel yönetimleri ilgilendirmese bile yerel yönetimlere aktararak çözüm isteyebiliyor. Böyle bir süreçte yerel yönetimler olarak çözüm ortağı olmayı hep arzu ettik” diye konuştu.
“Sağlıklı nesiller yetiştirmek hepimizin temel görevidir” diyen Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü; “Dünyada artık bir ülkenin gelişmişliği sağlık hizmetlerine erişimle ölçülüyor. Ülkemizde sağlık konusunda ciddi mesafeler alındı. Biz dünyaya model olalım istiyoruz. Çünkü bin yıllık tarihimizde devletler kurmuş bir millet olarak ta bizim genlerimizde bu anlayışımız var. ‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın’ anlayışına sahibiz”
HRA – Haber Revizyon Ajans
Bir cevap yazın