Sigara içenlere kötü haber, yeni yasaklar geliyor…
Tütün ürünlerine yönelik yeni düzenleme yolda. Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan taslak, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki toplantıyla masaya yatırılacak. Tüketim yapılan alanlar iyice kısıtlanacak. Hedef, 2040'ta dumansız Türkiye.
Sigara, tütün ürünleri, elektronik sigaralar ve ısıtılmış tütün ürünleri gibi yeni nesil ürünlere yönelik yeni düzenleme hayata geçecek.
Sağlık Bakanlığı tarafından bir taslak hazırlandı.
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde bu ayın üçüncü ya da son haftasında yapılması öngörülen toplantıda, düzenleme ele alınacak.
Daha sonra AK Parti TBMM Grubu, ekimde Sağlık Bakanlığı'nın hazırladığı taslak üzerinde çalışacak. Teklifin kasımda önce Sağlık Komisyonu'nda ardından Genel Kurul'da görüşülmesi hedefleniyor.
Taslağa göre, tütün ürünleri kapalı ve dışarıdan görünmeyecek dolaplarda bulundurulacak. Satışın elektronik sistem üzerinden yaş doğrulaması ile yapılacak.
PAKETLER TEK TİP OLACAK
Paketlerin boyut ve şekilleri standartlaştırılacak. Logo ve sembol kullanılmayacak.
TÜKETİM YAPILAN ALANLARA SINIRLAMA
Çocuk parkları, spor alanları, plajlar gibi açık alanlarda sigara içilmeyecek.
Yeme-içme işletmelerinde sadece işletmenin yüzde 10'unu geçmeyen, 20 metrekare büyüklüğünde, dışarıdan görünmeyen ve servis yapılmayan izole alanlarda tüketim yapılacak. Otellerde ise sadece tütün kullananlara ayrılmış özel odalar tasarlanacak.
OKUL ÖNÜNDE DE YASAK
Okul, hastane, kamu binası ve ibadethanelerin çevresinde, önünde de sigara kullanımına yönelik sınır genişletilecek.
TÜRKİYE 2040'TA "DUMANSIZ" OLACAK
1 Ocak 2040'tan itibaren tütün ürünlerinin satılması veya tüketim amacıyla başkalarına sunulması yasaklanacak.
KAYNAK : Sabah Gazetesi / Burcu Şen