Sektörün En Ağır Fuarı için Geri Sayım Başladı

Sektörün alanındaki tek ihtisas fuarı Bursa 6. Uluslararası Blok Mermer Fuarı, 23 - 26 Kasım 2022 tarihleri arasında Tüyap Bursa Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleşecek. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) ve Tüyap Bursa Fuarcılık A.Ş. tarafından, İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) ve Maden Mermer Üretici ve Sanayici İş Adamları Derneği (MADSİAD) iş birliğiyle hazırlanan fuar, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) tarafından desteklenmektedir.

Türk Mermeri Bir Marka
BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Bursa’nın mermer sektöründeki potansiyelini dünyayla buluşturmak adına hayata geçirdikleri Uluslararası Blok Mermer Fuarı’nı bu yıl 6. kez düzenlediklerini söyledi. Sektör ile birlikte hareket edilerek ülke ekonomisine kazandırılan fuarın sadece Bursa’nın değil bölgenin ve Türkiye’nin ihtiyacına cevap verecek niteliğe sahip olduğunu kaydeden Burkay, fuarda sergilenen ürünlerin birçoğunun daha fuar başlamadan satıldığının altını çizdi. Sektörün son dönemde artan ihracat performansında fuarın büyük pay sahibi olduğunu kaydeden Burkay, “Sektör, yüksek ihracat potansiyeli, iç piyasa tüketimi ve doğal taş makineleri ile Türkiye ekonomisine önemli bir katkı sağlıyor. Ülkemiz şu anda dünya doğal taş üretiminde 10 büyük üreticiden biri konumuna geldi. Türk mermeri farklı renk skalası ve kalitesiyle bir marka oldu.” dedi. Başkan Burkay, fuarın önceki senelerdeki potansiyeline de dikkat çekerek şöyle devam etti: “Fuarımız, yüksek ihracat potansiyeli ile Türkiye ekonomisine önemli bir katkı sağlıyor. BTSO olarak ilk yılından beri destek verdiğimiz fuarın sektöre katma değer sağlamasını hedefliyoruz.”

Sektör Fuarı Özledi
Sektörün bu en ağır buluşmasından dolayı heyecanlı olduklarını dile getiren Tüyap Bursa Fuarcılık Genel Müdürü İlhan Ersözlü, şunları söyledi: “Bursa Uluslararası Blok Mermer Fuarı en son 2019’da gerçekleşti. Pandemi sebebiyle verilen bu zorunlu ara yüzünden sektör fuarı özledi. Yoğun bir ziyaretçi katılımı bekliyoruz. Ülkemizin neredeyse tüm ocaklarından çıkarılan yüzlerce yeni renkte, binlerce a kalitede 2.200 blok mermer, ocaklardan çıkarıldıkları halleri ile 7 ayrı salon ve açık sergileme alanından oluşan 50 bin m2’lik fuarda yer alacak. Doğal taş sektöründe faaliyet gösteren 185 firmanın yer aldığı 50 bin ton ile sektörün en ağır buluşması, 50’nin üzerinde ülkeden gelmesi hedeflenen iş insanlarını ağırlayarak sektör ticaretine ivme katacak. Önceki yıllardaki gibi kritik iş bağlantılarına sahne olacak bu fuar ayrıca, zengin mermer yataklarının olduğu ülkemiz için önemli ihracat geliri fırsatları sunuyor. Bu açıdan da heyecanlıyız. Hazırlıklarımızda son aşamalara geldik, sektör ile buluşmak için gün sayıyoruz. Fuarımızda, İstanbul Maden İhracatçıları Birliği ile organize ettiğimiz alım heyeti programının yanı sıra münferit görüşmeler de gerçekleşecek. Katılımcılara, değerli desteklerini esirgemeyen İstanbul Maden İhracatçıları Birliği’ne ve fuarın bugünlere gelmesine ilk günden beri katkı sağlayan Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’na ve Maden Mermer Üretici ve Sanayici İş Adamları Derneği’ne teşekkür ederim.”

Sektör profesyonellerinin ajandasında üst sırada
MADSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erol Efendioğlu ise fuarın Türk mermerciliğinin dünya markası olmasında olumlu katkılar sağladığının altını çizerek Türkiye’nin 2 milyar dolarlık mermer geliri olan İtalya’yı yakaladığını belirtti. Bir önceki fuarda 1600 tır ile 2 bin 200 blok mermerin yer aldığını söyleyen Başkan Efendioğlu, ”Bu yıl da 2 binin üzerinde mermerin yer almasını bekliyoruz. Fuarımız her yıl marka değerini katlayarak büyüyor, sektör profesyonellerinin ajandasında üst sıralarda yer alıyor. Katılımcılarımız ve ülkemiz için güzel ve bereketli bir fuar olmasını dilerim,” dedi.

Hedefimiz 30 milyar dolarlık ihracat
30’u aşkın ülkeden 250’den fazla iş insanının katılımı ile alım heyeti programı oluşturduklarını belirten Türkiye İhracatçılar Meclisli (TİM) Maden Sektör Kurulu Başkanı ve İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Rüstem Çetinkaya da; “Türkiye’de maden sektörü yıllık 6 milyar dolar seviyelerinde ihracat gerçekleştiriyor. Ancak bunu yeterli görmüyor, daha yukarı çekmek için çalışıyoruz. Türkiye’nin maden ihracatında potansiyelinin 30 milyar dolar seviyelerinde olduğunu biliyoruz. Sektörümüzün daha fazla ihracata ulaşabilmesi için yurt içi ve yurt dışındaki fuarlara katılıyor, üyelerimizin pazarlarını genişletmeleri için çaba gösteriyoruz. Bursa’da düzenlenen fuarımızı da bu kapsamda çok değerli görüyoruz. 23-26 Kasım tarihleri arasında TÜYAP Bursa Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenecek Blok 6. Uluslararası Mermer Fuarı’nda, İMİB olarak ‘Doğal Taş Alım Heyeti Organizasyonu’ düzenliyoruz. Türkiye’den üreticileri dünya çapında alıcılarla buluşturmayı planlıyoruz. Üreticilerimiz, yapacağımız alım heyeti organizasyonu ile ürünlerini tanıtmak ve yeni pazarlar yaratmak için büyük fırsat yakalayacak. Bu sayede üyelerimizin 2,5 milyar dolarlık ihracat pazarından daha fazla pay almasını hedefliyoruz. Kaliteli Türk ürünlerinin dünyanın her noktasına ulaşmasını istiyoruz.” dedi. Türkiye’nin hedeflediği seviyelere ulaşması için daha fazla ihracata ihtiyaç duyduğuna dikkat çeken Rüstem Çetinkaya, “Burada madencilerin ve maden sektörünün ne kadar önemli olduğunu unutmamak gerekiyor. Eğer İMİB olarak maden üretiminde hedeflediğimiz seviyeye ulaşırsak, Türkiye’nin en çok ihracat gerçekleştiren sektörü konumuna geleceğiz. İşte bu yüzden hem fuarlarda aktif olarak yer almaya çalışıyor, hem de düzenlediğimiz alım heyeti programlarıyla üreticilerimizi daha fazla uluslararası alıcıyla buluşturmaya gayret ediyoruz.” diye konuştu.
Fuar, dört gün boyunca 10.00-18.30 arası ziyaret edilebilecek.

Benzer Videolar