Erdoğan başkan

Evet, önümüzdeki günlerde mini bir anayasa değişikliği var. Muhalefet destek verirse bu tam bir Anayasa reformuna dönüşebilir.. Ya da kapsamlı bir değişiklik de mümkün. Bu konu bu yıl içinde hızlı bir şekilde halledilebilir.. Hükümet konuyu her hâlükârda referanduma götürme düşüncesinde. Böylece halkın hakemliğinde konuyla ilgili geçiş süreci de hukuki bir teminata kavuşturulmuş olacak.

Bize hayır gibi gelen şeylerde şer, şer gibi gelen şeylerde Allah hayır murat etmiş olabilir. Teşekkürler Akşener. Akşener’in MHP’de başlattığı partiyi ele geçirmeye yönelik “huruç” hareketi geri tepti. MHP bu olaydan sonra AK Parti’ye yaklaştı. Gelinen noktada MHP’deki kriptolar partiden ayrılamıyorlar ve parti de onları ihraç edemiyor..

Aslında aynı durum AK Parti için de söz konusu. AK Parti’deki isimler ayrılmaya korkuyorlar. Çünkü dışarıda kalmaları halinde bu kendileri için bir felakete dönüşebilirdi. AK Parti’den ihraç edilirlerse bu parlamento ya da belediye meclislerindeki kritik dengeler açısından risk oluşturabilirdi..

Bu durum MHP için de söz konusu tabi.

Çözüm erken seçim.. Ama önce Anayasa değişikliğinin önündeki en büyük kritik eşik, en çok tartışılan konu Başkanlık sistemi ile ilgili.. Şimdi MHP’nin desteği ile bu kritik eşik aşılıyor.. Bu eşik aşıldıktan sonra  kalan Anayasa maddeleri çok daha kolay bir şekilde Mecliste halledilebilir.

Referandumun ardından, muhtemelen bir erken genel seçim yaşayacağız. 2016 Referandum, 2017 ilk yarı yıl genel seçim. Ve ardından Anayasa reformunun tamamlanması.. Ardından kapsamlı bir yasa reformu.. Bu aşamada bir af ya da şartlı tahliye yasası çıkabilir.. Erken seçim, siyasi partilerin kendi içini temizlemesi için bir fırsat olacak.. 

Yeni bir erken seçimde AK Parti çok güçlü bir şekilde meclise girecektir. CHP ciddi bir oy kaybına uğrayacaktır. MHP pozisyonunu koruyacak ve daha iyi bir temsil imkanına kavuşacaktır. Çünkü yeni mecliste PKK’nın siyasi uzantısı olan HDP olmayacaktır.. Türkiye bir erken seçime mecbur. Biliyorsunuz dokunulmazlıklar sınırlı bir şekilde de olsa kaldırıldı. Bu çerçevede HDP’lilerle ilgili hukuki süreç tamamlandığında Türkiye bir ara seçime mecbur olacak. HDP 22 ilde milletvekili çıkarttı. Bunun anlamı şu, sadece Doğu ve Güneydoğu bölgesinde değil, Ankara, İstanbul, İzmir,Adana’da da milletvekili çıkarttı.. İstanbul’un 3 bölgesinde de milletvekilleri var. Tek başına İstanbul, Türkiye genelindeki 5 seçmenden birinin oy kullandığı bir ilimiz..

Adana: Meral Danış Beştaş, Adıyaman: Behçet Yıldırım, Ağrı: Leyla Zana, Berdan Öztürk, Dirayet Taşdemir, Ankara 1. Bölge:  Sırrı Süreyya Önder,Batman: Ayşe Acar Başaran, Mehmet Ali Aslan, Saadet Becerikli, Bingöl:Hişyar Özsoy, Bitlis: Mizgin Irgat, Mahmut Celadet Gaydalı, Diyarbakır:Baluken, Nursel Aydoğan, Nimetullah Erdoğmuş, Feleknas Uca, Altan Tan, Çağlar Demirel, Ziya Pir, İmam Taşçıer, Sibel Yiğitalp, Gaziantep: Mahmut Toğrul, Hakkari: Selma Irmak, Nihat Akdoğan, Abdullah Zeydan, Iğdır: Mehmet Emin Adıyaman, : Selahattin Demirtaş, Hüda Kaya,  Celal Doğan, Filiz Kerestecioğlu, : Pervin Buldan, Garo Paylan, Erdal Ataş, : Ertuğrul Kürkçü, : Müslüm Doğan, Kars: Ayhan Bilgen, Mardin: Mithat Sancar, GülserAtalan, Mersin: Dengir Mir Mehmet Fırat, Muş: Burcu Çelik Özkan, Ahmet Yıldırım, Siirt: Kadri Yıldırım, Besime Konca,  Osman Baydemir, Dilek Öcalan, İbrahim Ayhan,  Faysal Sarıyıldız, Leyla Birlik, Ferhat Encü, Aycan İrmez, Tunceli: Alican Önlü, Van: Figen Yüksekdağ Şenoğlu, Lezgin Botan, Nadir Yıldırım, Tuğba Hezer Öztürk, Adem Geveri, Bedia  Ertan..

Bu illerdeki seçmen sayısı Türkiye’nin seçmen sayısının yaklaşık yarısını temsil ediyor.. Sonuçta seçimlerin yenilenmesi gerekecek.. Paralelci belediye başkanları, belediye Meclisi üyeleri, Paralelci muhtarlar var.. Belediye Meclisi üyeleri açısından bakıldığında durum daha da vahim.. Eagle ve ByLock’dan sonra on binlerce yeni Paralelci isim tesbit edildi. Belediye meclislerinde bir sürü isim var görevden alınması gereken.. Bu işlerin kalıcı, kesin çözümü ancak seçimle olacak.

Ama şimdi önce başkanlık için Anayasa değişikliği ve referandumu öncelikli bir konu.. Bundan sonra da tabi ki yeni hükümetin teşkili söz konusu. O zaman bu günkü kabinenin de tamamen değişmesi ya da bu kişilerin milletvekilliğinden istifa etmesi gerekecek. Bu durumda da yeni bir meclise ihtiyaç var. Başkanlık sisteminde mecliste çoğunluğu ele geçirenler iktidarı ele geçirmiş olmayacak, kimin devleti yöneteceğine halk kendisi karar verecek. Meclis yasa yapacak ve denetim yapacak.. Kuvvetler ayrılığı açısından yasama ile yürütme arasındaki içiçelik de sona ermiş olacak.

Bu değişiklik Erdoğan’ın kariyer sorunu değil, yeni Türkiye’nin vizyonu ve misyonu ile ilgilidir.. Yeni Türkiye, inancından, tarihinden, kültür ve geleneğinden aldığı güç ve hızla tarih sahnesinde yeniden doğuyor, birileri bunu istemese de, engellemeye çalışsa da.. Irmak yatağına geri dönüyor.

Selam ve dua ile. 

Benzer Videolar